Budapešť: historické krásy

by - července 05, 2020

Krásnou neděli, 

tak a máme tu konečně články o našem posledním výletě s Aničkou.

 Omlouvám se, že je píši takto pozdě, ale od mého příjezdu zpět do Čech jsem stále někde. I tento článek píši brzo ráno, jelikož dnešek bude znovu plný (vše sdílím na svém Instagramu @brunettiela, tak mě tam můžete sledovat😇). 

Články vyjdou tři a v každém se dozvíte jiné zajímavosti o tomto městě. Já jsem si totiž Budapešť neskutečně zamilovala. Je to nádherné, čisté a elegantní město ve kterém se prostě cítíte dobře. 

Ovšem jako každé město, stačí vám na něj maximálně tři dny. My jsme přesně tuhle dobu v Budapešti strávily, stihly jsme všechno a ještě jsem měly čas si posedět v kavárnách a restauracích.

V tomto článku bych vám chtěla ukázat památky, které jsme s Aničkou viděly.

BAZILIKA SV. ŠTĚPÁNA


První ze všech památek, které jsme navštívily byla bazilika. Všechny stavby tohoto typu jsou zde pravoslavné, takže si nezapomeňte nějaký přehoz na ramena jak sem pojedete. 

Bazilika byla nádherná! Vyzdobená do posledního detailu, tak jak jsme u pravoslavných kostelů koneckonců zvyklí. 



NÁMĚSTÍ HRDINŮ

Náměstí Hrdinů je i takový památník největším hrdinům historie Maďarska. Bylo opravdu zajímavé si sochy prohlížet. 




VAJDAHUNYAD HRAD

Hrad je hned vedle Náměstí Hrdinů a má znázorňovat vývoj maďarské architektury.



VELKÁ SYNAGOGA

Vedle Velké synagogy jsme měly i apartmán, ze kterého jsme ji celé tři dny obdivovaly. Bohužel skrz covid-19 jsme se nedostaly ovnitř. Škoda, třeba někdy příště. ☺️


PARLAMENT

Za sebe můžu říct, že parlament je nejkrásnější památka z celé Budapešti. Je neuvěřitelné kolik má věžiček, jak je nádherně udržovaná a všechno dohromady. Zase škoda, že díky covid jsme se nedostaly dovnitř. 




Dále jsme se zašly vyfotit třeba na nápis Budapest s takovým nádherným výhledem nebo se prošly pro Andrássyho třídě, která nám trvala celá projít 45 minut. Tato třída je známá svými luxusními obchody, byty nejzámožnějších lidí či zajímavě domy z pohledu architektury.

BOTY NA NÁBŘEŽÍ DUNAJE

Boty na nábřeží je památník připomínající smrt židů v Budapešti za druhé světové války. Na tyto události by se nikdy nemělo zapomenout.


NÁRODNÍ MUZEUM


V tomto muzeu jsme se dozvěděly opravdu zajímavé historické milníky Maďarska o. kterých jsem neměla ani ponětí. Jsem moc ráda, že jsme toto místo navštívily. 


MATYÁŠŮV CHRÁM

Nádherný Matyášův chrám z venku i zevnitř. Zase pravoslavný, takže je zde každý kousek nějak vyzdobený. Vevnitř jsme viděly i takovou malou expozici, kde byly vystavené i repliky maďarských korunovačních klenotů a dalších významných symbolů.





RYBÁŘSKÁ BAŠTA

Rybářskou baštu známe asi všichni už jen díky Instagramovým fotkám. Je to jedno z nejfotogeničtějších míst Budapešti a já se ani nedivím, svou krásou si tento titul zaslouží!



BUDÍNSKÝ HRAD či KRÁLOVSKÝ PALÁC

Královský palác je nádherný komplex, který stojí za to vidět.



VRCH GÉLLERT

Na vrch Géllert jsme vycházely v 33 stupních, takže cesta nebyla skrz vedro úplně příjemná. Ovšem ten výhled na Budapešť je nádherný!! Miluju výhledy a tento jsem si vychutnala dosyta.



A naší společnou fotkou bych tento článek uzavřela. Pokud jste četli až do konce tak vám moc děkuji, tentokrát jsem se trochu rozepsala. 😁


Jaká památka se vám líbí nejvíc?

Těšte se na další článek z Budapešti,

Michaela ❤️



You May Also Like

0 komentářů

Děkuji, že jste si udělali čas a okomentovali tento příspěvek. :)