Recenze knihy: Dobytí říše Inků a Labyrint světa a ráj srdce

by - dubna 20, 2022

 Ahoj,

dneska bych vám chtěla ukázat dvě knihy staršího vydání, což jim nic neubírá na zajímavosti.

JAN ÁMOS KOMENSKÝ - LABYRINT SVĚTA A RÁJ SRDCE


Něco o autorovi:


Největší spisovatel pobělohorské emigrace, filozof a poslední biskup jednoty bratrské Jan Amos Komenský (Comenius) se narodil v roce 1592 v Nivnici na jihovýchodní Moravě.

Pocházel z českobratrské rodiny a jeho otec byl z obce Komny (odtud Komenský). Jan Amos studoval v Německu a při studiích si všímal rozmachu vědy jiných národů. Rozhodl se vytvořit českou národní vědu, aby i jeho vlast v tomto oboru pokročila. Jeho plány ale přerušila bělohorská bitva.

Rok 1628 přinesl tvrdé stíhání nekatolíků, proto Komenský odcestoval do polského Lešna. Toto město bylo azylem pro členy jednoty bratrské.

V době švédsko-polské války se ocitlo Lešno v plamenech a Komenský tím přišel o všechen svůj majetek i velkou část svých rukopisů. Největší ztrátou pro něj bylo zničení slovníku Poklad českého jazyka a také spisů, ve kterých Komenský spojoval všechny vědní obory.

Do náboženských i filozofických spisů Komenského jsou vepsány jeho osobní i společenské rozpory a boj víry s rozumem. Komenský se snaží nalézt pevné životní jistoty a snaží se spojit umění s vědou a víru s naukou.

Jan Amos Komenský zemřel v roce 1670. I přesto, že zažil odloučení od vlasti, ztrátu svých žen a utrpení třicetileté války, nepřestal ani ve stáří věřit v lepší budoucnost.

Má recenze:


2/5

Kniha je velmi pesimistická, což se mi nečetlo nejlépe. Jako ateista jsem neocenila ani pozitivní vykreslení ráje srdce, který zajistila víra v Boha. Starou češtinu nekomentuji, to musí být každému jasné, že se bude v 21. století číst hůř. Jsem ráda, že jsem si přečetla knihu tak významného Čecha, ovšem v dobrém na ni vzpomínat nebudu.

Anotace: 


Dílo Komenského, patřící k jeho nejčtenějším a nejznámějším filozofickým pracím.
Do města přichází poutník, který coby nezávislý pozorovatel dění ukazuje cestu k sobě samému. Kritizuje špatnost tehdejšího světa a z pohledu vysoké věže, čnící nad městem, vidí ideály tzv. panharmonie a Božího pořádku na Zemi. V závěru 
se poutník dostává do malé světničky, jež zosobňuje jeho srdce a zde se setkává s Ježíšem Kristem. Významný myslitel takto vymezuje cestu vedoucí k míru a harmonii...

JOHN HEMMING - DOBYTÍ ŘÍŠE INKŮ



Něco o autorovi:


Dr. John Hemming, CMG (držitel britského Řádu sv. Michaela a sv.Jiřího), nar. 05.1.1935 ve Vancouveru, Kanada je badatel a spisovatel, odborník na Inky a na indiánské kmeny Amazonie.
Hemingův otec prodělal 1. sv.v. v zákopech a když viděl, že se schyluje znovu k válce, poslal svoji těhotnou ženu na výlet, který skončil přes Panamu až v Britské Kolumbii, protože chtěl, aby se jeho syn narodil v Americe. To se také povedlo v kanadském Vancouveru, takže je Hemming Kanaďan, stejně jako jeho otec, ( i když se ve věku dvou měsíců vrátil do Londýna a v Kanadě se zdržoval jen sporadicky).
Jeho zkušenosti z výpravy k řece Iriri zapříčinily jeho zvýšený zájem o brazilské Indiány. V letech 1971-1972 navštívil 45 kmenů v celé Brazilii a v následujících letech vydává řadu knih mapujících historii původních obyvatel Amazonie.Jako projev uznání získává v roce 1998 od brazilské vlády Řád Jižního kříže.
V roce 1975 se stává ředitelem Royal Geographical Society a organizuje řadu projektů této společnosti po celém světě a výrazně pozvedl úrověň činnosti této organizace. V současnosti se podílí na činnosti řady mezinárodních výzkumných organizací.

Má recenze:


4/5

Skvělá kniha nabytá informacemi! Je psaná víc vědecky, takže bych ji doporučila spíš lidem, kteří mají rádi historii a chtějí se o dějinách Inků a jejich pádu dozvědět něco víc. Výklad je doplněn obrázkovou přílohou.

Anotace: 


Kniha velmi poutavě a podrobně popisuje Pizarrovo dobytí a rozvrácení incké říše, střet dvou civilizací, ve kterém si hrstka žoldnéřů podmanila rozsáhlou a dobře organizovanou říši Inků. 
Doplněno mapami, fotografiemi, rodokmeny.


Čtete i knihy se starším datem vydání? Napište mi do komentářů.

Michaela 

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji, že jste si udělali čas a okomentovali tento příspěvek. :)