Setkání s Alaskan Malamute

by - července 11, 2017

Ahojte! : )


Dneska jsem měla tu možnost se setkat s pánem, který má místní chovatelkou stanici Aljašských malamutů. Byli nádherní! Měl tři fenky a jednoho psa. Byli klidní, přítulní, energičtí, ale i líní. Řekl nám k nim velmi zajímavé informace, které jsem zatím nikde nečetla a sama nevěděla. Některé bych vám je tady chtěla popsat. 


  • Dospělý Malamut dokáže sníst až 10 kilo masa. Můžeme mu dát i lehce zkažené. Samozřejmě, že pokud mu dáte tolik masa, je pes nepoužitelný. Jídlo by se mu mělo dát tak 8 hodin před jakoukoli činností, aby nebyl přežraný, ale aby neměl zase ani hlad.
  • Když mají mít nějakou dlouhodobou zátěž, třeba měsíc ve spřežení, tak ti psi po dnu/dvou si na tu námahu zvyknou. Pojmou ji za svou a nebudou pociťovat takovou námahu.
  • Jejich smečka se dělí stejně jako vlčí smečka na Alfa, Omega a Delta jedince. I tato smečka měla alfa samici, což je právě na tomto obrázku níže vidět. (Vysvětlení pojmů pod obrázkem. : ) )




  1. Alfa samice a samec je nejvýše postavený, jen ti se můžou pářit ve smečce. Všichni ostatní jsou jim podřízeni. Pokud by se chtěla dospělá samice nebo samec = potomek alfa samců rozmnožovat, jinak by došlo k degeneraci, odpojí se ze smečky, začnou vít a vitím lákají opačné pohlaví a zakládají nové smečky.
  2. Delta samice nebo samec je "vyvolený" alfa samicí nebo samcem, jsou jimi vychovávání a připravováni být jejich nástupci.
  3. Poslední je Omega samice nebo samec, tzv. "Vyvrhelec", ale pořád člen smečky. Alfa samec tohoto jedince posílá do nebezpečných situací. Např. je los připoutaný ke stromu. Alfa samcovi se to nelíbí, pošle tam Omega samce. Pokud se mu losa podaří skolit, jde mu smečka pomoct, pokud ne smečka odchází. Takový pokusný králík. Zajímavé je, že vlastně tímto alfa samec využívá větší dravost nebo lest omega samce a tím ho pomalu učí, řekněme vychovává. Takže i omega se může stát touto "výchovou" alfa samcem. 

  • Malamut dokáže uběhnout až 70km denně.
  • Dokáže přežít i v -30 stupňů v mraze a sněhu. Protože v zimě se mu u srsti udělá ještě jedna vrstva, proto se voda ani sníh nedostane na kůži, aby neprochladl. Proč se tito psi zahrabávají v zimě do sněhu? Protože na povrchu sněhu je např. -10 stupňů, ale když se zahrabou tak je méně, třeba -4 stupně. A i tak se chrání před silným větrem.
Pán měl u sebe i povoz, který jsem si vyzkoušela a byla tzv. Mašérem. Můžu vám říct, že to byl zvláštní adrenalit, nedokážu to popsat, ale byl to opravdu nezapomenutelný zážitek. Je to něco jiného, když vás táhne motor nebo živá síla. : )



Dnes vám tu asi nebudu psát co mám na sobě, prostě normální sportovní oblečení. :p

A co vy a plemeno Malamut? Máte s ním nějaké zkušenosti, nebo by jste si ho chtěli do budoucna pořídit? Já ano. : )

Mějte se krásně!


Vaše Michaela ♥

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji, že jste si udělali čas a okomentovali tento příspěvek. :)