Krásy Českého Švýcarska (3/3)

by - července 11, 2018

Ahojte,


vítám vás u posledního článku z minisérie České Švýcarsko.

Pokud jste mě sledovali na Instagramu (@michaeluunka) tak už ušíe o čem tento článek bude.
Pojďme si ta místa představit i tady. 🙂

Edmundova soutěska

Edmundova soutěska, dříve nazývaná Tichá nebo Dolní, je poslední ze tří soutěsek na dolním toku řeky Kamenice v Hřensku. Je tvořena strmými, často kolmými skalními stěnami.

V úseku, kde skály spadají přímo do vody, nahrazuje cestu plavba na člunech. Těma jsme se projeli a všem bych to vřele doporučila. Byl to super zážitek! Pan převozník cestu a její zajímavosti vipně popisoval a bylo ve člunu veselo.




Jetřichovické skály

Jsou pískovcové skalní útvary v jedné z nejkrásnějších skalních oblastí.

Už v první polovině 19. století začali Kinští, tehdejší majitelé panství v okolí dnešní obce Jetřichovice, zpřístupňovat zdejší hluboké lesní hvozdy skalní útvary. Hned na několik okolních vrchů a skalních stěn nechali vybudovat na vrcholech dřevěné vyhlídkové altány. Tři vrcholy, kterými prochází i dnešní naučná stezka, pojmenovali podle členů své rodiny. Vznikla tak Mariina vyhlídka (428 m n.m.), Vilemínina stěna (439 m n.m.) a Rudolfův kámen (484 m n.m.)

Ze všech vyhlídek se otevírají úchvatné výhledy do širokého okolí. 


  



Bezděz

Bezděz patří k nejzajímavějším hradům v Česku. Jako jeden z mála se dochoval v původní, čisté podobě. Neprošel přestavbou na romantické letní sídlo ani nebyl zbořen jako jiné neméně slavné hrady. I proto se na něm zachovala vzácná raně gotická hradní kaple a křížová cesta, kterou lemuje mnoho kapliček. Z věže Bezdězu, která měří 34 metrů, je nádherný výhled do kraje.

Hrad neustále ožívá kostýmovanými průvody, divadly a středověkými veselkami. My jsme zde zastihli ukázku šermířského umění. Byla pojata velmi vtipně, takže se celé hlediště jen smálo.




 


Máchovo jezero

Je největší rybník v Libereckém kraji. Byl založen ve 14. století na příkaz císaře Karla IV. My jsme se šli kolem rybníka jen projít. Nebylo zase takové teplo, ale na plážích se už lidé opalovali.







Jak se vám líbila tato minisérie? 
(Zde máte odkazy na první díl a druhý díl, pokud jste nestihli přečíst.)


Michaela <3

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji, že jste si udělali čas a okomentovali tento příspěvek. :)