Recenze knihy: Lewis - Letopisy Narnie 1. Čarodějův synovec

by - dubna 10, 2022

Ahoj,

dneska si dáme recenzi na klasiku, která se jmenuje Narnie! 


Něco o autorovi:


Clive Staples Lewis (29.11.1898 – 22.11.1903) přezdívkou Jack, byl spisovatel, jeden z nejúspěšnějších autorů moderní britské historie. Je známý díky svému dílu z oblastí středověké literatury, křesťanské apologetiky, literární kritiky a beletrie. Jeho v současnosti nejznámějším dílem je série knih Letopisy Narnie.
Narodil se v Irsku, studoval a přednášel na oxfordské univerzitě. V roce 1954 se stal profesorem středověké a renesanční literatury v Cambridgi.

Lewisova díla byla přeložena do více než 30 jazyků včetně češtiny a každý rok se jich prodalo více než milion výtisků. Knih ze série Letopisy Narnie se dosud prodalo více než 100 milionů výtisků. Některá Lewisova díla byla zpracována jako divadelní nebo filmové adaptace, z nichž nejvýznamnější je filmové zpracování Lva, čarodějnice a skříně z produkce The Walt Disney Company, které bylo uvedeno v roce 2005.

Tolkien se vsadil s Lewisem, kdo napíše dřív nějakou vícedílnou fantasy. Lewis vyhrál, a tak na světlo světa přišly Letopisy Narnie a Pán Prstenů.

Má recenze:


3/5


Narnie je klasika, kterou bude mít rád každý. Filmy jsou nádherné a knížka taky není špatná. Bohužel úplně se mi nedařilo do ní naplno začíst, i přes dějově zajímavé zvraty. To mi přijde škoda, ale asi mi na 100% nesedí autorům styl vyprávění. Jsem moc ráda, že jsem se dozvěděla doplňující informace k tomto velkolepém příběhu a další díly si ráda v budoucnu přečtu.

Anotace: 


Podivínský strýc pošle svého synovce Digoryho a jeho kamarádku Polly objevovat jiné světy, do kterých si sám netroufá vstoupit. Oba kamarádi se musejí hodně ohánět, aby unikli nástrahám, které jim přichystá zlá čarodějnice Jadis. Jenže nebýt toho, nikdy by se nesetkali s bájným lvem Aslanem a neviděli by zrození nového světa jménem Narnie – a v Narnii je možné všechno…


Máte rádi sérii Narnii?

Michaela 

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji, že jste si udělali čas a okomentovali tento příspěvek. :)